Hoogwaardige kunststoffen

Hieronder vindt u een overzicht van het materiaal in alfabetische volgorde.

Europlex werkt uitsluitend met materialen die voldoen aan de REACH, ROHS en EU normen.
Diverse kwaliteitsdocumenten zoals 2.1, 3.1 materiaalcertificaten, FDA rapporten, batch certificaten en USP Class VI zijn beschikbaar voor bepaalde materiaalen.

Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft over een specifiek materiaal : contact@europlex.be  (U mag een antwoord binnen de 24u verwachten)
Een dringendere vraag, contacteer ons via +32 (0) 67 55 07 90

Hou er rekening mee dat het 3.1 materiaalcertificaat een betalend certificaat is. Het 2.1 certificaat moet bij de bestelling worden opgegeven, zodat het juiste materiaal aan het certificaat wordt gekoppeld.
A-PET is een materiaal dat bekend staat om zijn robuustheid; de schokbestendigheid is belangrijk. Het heeft ook een goede weerstand tegen interne druk en spanningsscheuren. Bovendien heeft het goede afschermeigenschappen tegen gas, UV en water. Het kan gebruikt worden bij temperaturen tussen -20°C tot + 60°C.

Dit materiaal is handig voor deksels, dozen voor slaatjes ... en andere verpakkingen die het product moeten tonen (frisheid, vorm ...). Inderdaad, A-PET is een omhulsel en is bijna even doorzichtig als glas.

ABS wordt gebruikt voor starre voorwerpen omdat het materiaal erg vormvast is. Het materiaal is licht maar hard en slagvast. Daarnaast heeft ABS weinig neiging tot kruip*. Omdat ABS een thermoplast is het materiaal niet bestand tegen hoge temperaturen. De maximale temperatuur die het materiaal kan verdragen ligt tussen 85 °C en de 100 °C.

* Kruip is de blijvende vervorming van een materiaal dat gedurende langere tijd met een spanning (trekkracht, drukkracht, buiging) belast is. Kruip is doorgaans een ongewenst verschijnsel, en kan een beperkende factor zijn voor de levensduur van een object.

Voorbeelden van kruip:
Een waslijn zal na verloop van tijd uitrekken en niet meer gespannen staan.

TIVAR Cestidur is een gemodificeerd PE-UHMW met een extreem hoog moleculair gewicht. Dit, in combinatie met een heel specifiek fabricageproces, resulteert in een PE-UHMW-type met nog betere slijtage- en abrasieweerstand dan de TIVAR 1000.

TIVAR Cestidur heeft zich in vele industrietakken en onder zware werkomstandigheden bewezen als een uitstekend glijlager- en slijtagemateriaal.

Het grootste voordeel van ECTFE is niet alleen de goede diffusieweerstand of het ruime werktemperatuurbereik, maar vooral de uitstekende chemische bestendigheid. ECTFE kan gebruikt worden in de nabijheid van een bijtende natronloog of potasoplossing. Bovendien is ECTFE goed bestand tegen oxidatiezuren met een hoge concentratie zoals zwavelzuur (>97%) en salpeterzuur (100%) en chloorverbindingen zoals chloordioxyde of natriumhypochloriet.

PTFE en FEP zijn vergelijkbaar in hun materiaaleigenschappen. Het belangrijkste verschil tussen PTFE en FEP ligt voornamelijk in de maximale gebruikstemperatuur en de kleur. PTFE is melkachtig/wit en FEP is helder transparant.

Materiaaleigenschappen:

 • Lagere smelt temperatuur dan PTFE
 • Flexibeler dan PTFE
 • Helder transparant
 • Lage diëlectrische constante (isolerend)
 • Chemisch inert
 • Zeer lage wrijving
 • Géén aanhechting
 • UV-bestendig (veroudert niet)
 • Niet hygroscopisch (water absorptie < 0,01%)
 • FDA goedkeuring
 • Toepasbaar van -200°C tot +205°C

Specifiek materiaal waar absorberende kleurstoffen homogeen gedispergeerd worden om rand- of lange golflengtefilter te creëren. Vooral voor militaire toepassingen.

Polyethyleen / Polyetheen (PE)

Uiterlijke identificatie: Voelt vettig aan, weinig glans, zeer doffe klank, erg licht van gewicht.

Er bestaan 3 soorten PE: HD (Hoge Densiteit), HMPE (Hoog Moleculair Gewicht) en UHMPE (Ultra Hoog Moleculair Gewicht).

Brandtest: Brandt vrij vlug en is niet zelfdovend.

Mechanische eigenschappen: PE is een vrij taai materiaal, beschikt over uitstekende glij-eigenschappen en een hoge slagvastheid ook bij lage temperatuur. Het is ook zeer slijtvast.

Hoe hoger het moleculair gewicht, des te hoger de slag- en kerfslagvastheid, de slijtagebestendigheid, de trekvastheid en de taaiheid, en des te beter de bestandheid tegen hoge temperaturen en chemicaliën.

Omdat niets aan het materiaal hecht is het niet te verlijmen.

Vocht- & weerbestendigheid: De UV-bestendigheid van PE is gering, maar het materiaal heeft wel uitstekende elektrische eigenschappen. Omdat het ook geen vocht opneemt is het zeer geschikt voor isolatiedoeleinden.

Eigenschappen & toepassingen: PE wordt zeer veel toegepast in de levensmiddelenindustrie: snijplaten, geleidingsstrippen.

Het materiaal heeft zeer goede chemische eigenschappen, het is bestand tegen verdunde zuren, logen, veel oplosmiddelen (geen bezeen en trichloor), alcohol, benzine, water, vet en olie. Vandaar dat het ook veel toegepast wordt in de chemische industrie, de apparatenbouw en in de koeltechniek.

Standaard verkrijgbaar gamma: Plaatmateriaal in alle kleuren, diktes en afmetingen.

Hoog moleculair polyethyleen is een homogene slijtvaste kunststof met goede mechanische eigenschappen. Ze bestaat in 2 varianten: HMPE 500 en HMPE 1000.

HMPE ST500
HMPE 500 is slijtvast, stoot vocht af en is volledig goedgekeurd voor direct contact met voedingsmiddelen.

HMPE ST1000
HMPE 1000 is nog slijtvaster. Het materiaal beschikt over niet aanhechtende eigenschappen, zodat het kan gebruikt worden als bekleding van silo's, stortgoten en laadbakken.

Polyamide 12 (ook PA 12 of nylon 12) is een thermoplastisch polymeer uit de polyamiden. Het is het polymeer van laurolactam; men kan het dus ook polylaurolactam noemen. De "12" verwijst naar het aantal koolstofatomen in het monomeer laurolactam.

Toepassingen:

Polyamide 12 wordt gebruikt in speciale toepassingen, zoals precisie-onderdelen die onder moeilijke gebruiksomstandigheden (blootstelling aan chemicaliën en/of mechanische belasting) moeten gebruikt worden.

Enkele voorbeelden:

 • buizen, slangen, connectoren e.d. in voertuigen, onder meer brandstofleidingen, pneumatische remleidingen
 • sportartikelen: zolen van sportschoenen, badmintonshuttles, ...
 • buizen, kabelbekleding in elektrische, elektronische toepassingen
 • verpakking van voedingswaren
 • geneeskundige toepassingen, bv. katheters

Polyamide, beter bekend als nylon, is een hoogwaardige kunststof met een goede slijtvaste werking. Polyamide (PA) is bovendien ook zeer sterk, goed chemisch bestendig, elektrisch isolerend en trillingsabsorberend. De uitzonderlijke lange levensduur heeft polyamide te danken aan de opmerkelijk lage wrijvingscoëfficient. Nylon kan op 2 manieren geproduceerd worden : door extrusie of door gieten. Gietnylon is nog harder en slijtvaster dan geëxtrudeerd nylon, is spanningsvrij en neemt minder vocht op. Europlex biedt volgende types aan :

PA 6
PA 6 OLG (oliegevuld)
PA 6 hittegestabiliseerd
PA 6 gevuld met glaskogels
PA 6 + 30% glasvezels
PA 6.6 + 30% glasvezels
PA 6.6 met droogsmeerstof
PA 6 gegoten met droogsmeerstof
PA 6.6 met MOS2
PA 6.6 met 20% koolstofvezels

Eigenschappen:

 • hoge mechanische sterkte
 • goede weerstand tegen vermoeiing
 • mechanisch dempend
 • goed glij- en droogloopeigenschappen
 • uitstekende slijtageweerstand
 • goede verspaanbaarheid

PA6 - Gegoten

PA6G kan, door het gietproces, gebruikt worden om kunststof producten met grotere afmetingen en hogere mechanische sterkte te produceren. Tijdens het gieten blijft de nylon kunststof nagenoeg spanningsvrij waardoor het beter bewerkbaar is dan PA6-XT. PA6G heeft tevens een lagere vochtopname waardoor het uitzonderlijk zware belasting kan weerstaan. De gegoten PA6G wordt onder andere toegepast voor tandwielen, glij-, en curveplaten, transportrollen en poelies. PA6G heeft een zeer goed dempend vermogen, is taai, maat-, en slijtvast. Het materiaal is ook wel bekend onder de naam Nylon. Het materiaal heeft een gebruikstemperatuur van -40°C en +100 °C.

Belangrijkste kenmerken:

Zeer hoge maximaal toelaatbare servicetemperatuur in lucht [250 °C continu]

Excellente retentie van mechanische sterkte, stijfheid en kruipresistentie over een ruim temperatuurbereik

Buitengewone dimensionele stabiliteit tot 250 °C

Excellent slijtage- & frictioneel gedrag [vooral Duratron® T4301 & T4501 PAI]

Zeer goede UV-resistentie

Uitzonderlijke resistentie tegen straling van hoge energie [gamma- en röntgenstralen]

Inherente lage brandbaarheid

Maakt het extreem populair voor precisie-onderdelen in bv. de elektronische en semiconductor-industrieën."

Polycarbonaatplaten lenen zich uitstekend tot de constructie van veilige en doorzichtige afscherming op en rond machines. Polycarbonaat is extreem slagvast, maar liefts 250 x sterker dan glas van dezelfde dikte.

Eigenschappen:

 • extreem slagvast
 • glashelder
 • optimale corrosiebestendigheid
 • non-toxisch
 • bestand tegen bacterieën en schimmels
 • koud te zetten en te buigen
 • hoge chemische resistentie
 • licht gewicht
 • brandklasse 1

Hoge weerstand tegen schokken, bestand aan hoge temperaturen, machinaal koud of warm vormbaar, toegepast als beglazing tegen inbraak, goede reflectie van licht, gebruikt voor machinekappen.

PE-HD
Hard polyethyleen behoort tot de groep van de polyolefinen. het is een zeer sterk materiaal met een goede chemische bestendigheid en elektrische isolatie. Het is resistent tegen zonlicht en andere weersinvloeden (zwart), vochtafstotend en inzetbaar bij temperaturen van -30 tot +80°C.

PE-EL
Deze variant is ideaal voor toepassingen waar electrostatische oplading niet gewenst is. De oppervlakteweerstand bedraagt < 109 W. Voedingsgeschikt materiaal, licht en lage waterabsorptie. Goede chemische bestendigheid, schokbestendig en slijtvast. Lasbaar, Type 300 -Type 500 en Type 1000.

Polyetheretherketonen bieden een unieke combinatie van uitstekende chemische bestendigheid, hoge temperatuurbestendig- heid en zware mechanische belastbaarheid. De continu toelaatbare gebruikstemperatuur van deze materialen bedraagt 250 °C met de mogelijkheid van kortstondige tempera- tuurpieken tot 310 °C.

De lage thermische uitzettingscoëfficiënt, hoge materiaalstijfheid en uitstekende weerstand tegen kruip geven polyetheretherketonen een goede maatvastheid. In combinatie met hun goede verspaanbaarheid laten deze materialen toe om nauwe toleranties na te streven. Verder zijn deze materialen van nature uit vlamdovend, hebben goede thermisch en elektrisch isolerende eigenschappen en bieden een goede weerstand tegen microgolf-, X- en gammastralen. De intrinsieke zuiverheid maakt polyetheretherketonen geschikt voor rechtstreeks contact met levensmiddelen, voor high purity omgevingen en zelfs voor biocompatibiliteit. Daarbij laten ze zich zeer goed steriliseren.

Aanvullend op de van nature uit goede glij- eigenschappen van polyetheretherketonen zorgen enkele specifieke vulstoffen voor verdere verbetering van de glij- en slijtage eigenschappen.

Polyetherimiden zijn geelachtige, translucente high performance kunststoffen met een goede steriliseerbaarheid en een hoge mechanische sterkte over een breed temperatuurgebied. De continu toelaatbare gebruikstemperatuur van deze materialen bedraagt 170 °C met de mogelijkheid tot kortstondige temperatuur- pieken van 200 °C.

Polyetherimiden zijn van nature uit vlamdovend, hebben een lage rookontwikkeling bij verbran-ding en zijn goed UV- en gammastraling bestendig. Verder bieden zij uitstekende elektrische en thermische isolatoren in combinatie met een goede chemische bestendigheid en maatvastheid. Deze materialen zijn quasi transparant voor infrarood licht, zichtbaar licht en microgolfstraling. Ze zijn tevens geschikt voor rechtstreeks contact met levensmiddelen.

Polyethersulfonen zijn geelachtige, translucente high performance kunststoffen met een matige stoomsteriliseerbaarheid en een goede chemische bestendigheid over een breed temperatuurgebied. De continu toelaatbare gebruikstemperatuur van deze materialen bedraagt 180 °C met de mogelijkheid tot kortstondige temperatuurpieken van 220 °C.

Polyethersulfonen zijn van nature uit vlamdovend, hebben goede elektrisch en thermisch isolerende eigenschappen en zijn geschikt voor rechtstreeks contact met levensmiddelen.

Uitstekende transparantie en een hoge weerstand tegen schokken, bijna zoals PC, een goede chemische bestendigheid, vormbaar, lijmbaar en gemakkelijk verspaanbbar, voedingsgeschikt materiaal.

PETP is beter bekend onder de merknaam “Arnite”. Dit thermoplastisch polyester op basis van polyethyleentereftalaat is het ideale materiaal voor de realisatie van voorwerpen waarbij vormvastheid en stabiliteit vereist zijn. PETP beschikt over een goede chemische resistentie, goede diëlektrische eigenschappen en is onbrandbaar.

Eigenschappen:

 • hoge mechanische sterkte
 • uitstekende wrijvingscoëfficient
 • uitstekende slijtageweerstand
 • hoge maatvastheid
 • fysiogisch inert

Polyimiden zijn inzetbaar over een breed tem- peratuurgebied, gaande van cryogene temperaturen tot ongeveer 260 °C. Omdat zij geen glasovergangstemperatuur, noch zichtbaar smeltpunt hebben, behouden ze hierbij hun goede vormvastheid en mechanische eigenschappen. Als maat voor kortstondige piektemperaturen geldt een bovengrens van 480 °C.

Verder bezitten polyimiden van nature uit goede elektrisch isolerende en diëlektrische eigenschappen. Ze zijn vlamdovend, weerstaan goed aan energierijke straling en hebben een minimale uitgassing in vacuüm. Rekening houdend met de intrinsieke zuiverheid van deze materialen zijn polyimiden tevens zeer geschikt voor high purity toepassingen.

Door hun uitstekende vormvastheid, hoge temperatuurbestendigheid en goede glijeigenschappen vormen polyimiden een gewaardeerd materiaal voor glijlagers en dynamische afdichtingen. Afhankelijk van de vulstoffen werken ze al dan niet zelfsmerend.

Acrylaat
Optische zuiverheid, chemische resistentie, goede bewerkbaarheid zijn enkele kenmerken die ervoor zorgen dat acrylaat één van de meest veelzijdige en meest gebruikte kunststoffen van dit moment is. Vloeistofmeters, kijkglazen, prototypes, afschermingen, ... zijn toepassingen die bewijzen dat acrylaat ook in de industriële sector een waardevol en zelfs onmisbaar materiaal geworden is.

Bij Europlex werken wij met het merk Plexiglas. (voorzien van ROHS en REACH normen) 
PMMA kan zowel geextrudeerd als gegoten zijn, wij kunnen beide materialen voorzien van een 2.1 certificaat.

Het geëxtrudeerde plexiglas is een transparant kunststof dat in een ononderbroken plaat wordt geëxtrudeerd. Het kan op maat worden gesneden en heeft een verscheidenheid van toepassingen, met inbegrip van signalisatie, verglazing, en een productdisplay. Het is duurzaam, lichtgewicht, en gemakkelijk om ermee te werken.

Gegoten PMMA is een type PMMA dat wordt vervaardigd door het materiaal in een mal te gieten en vervolgens te laten uitharden. Dit type PMMA wordt vaak gebruikt voor het maken van brillen, medische implantaten en andere voorwerpen die een hoge mate van precisie vereisen.

Eigenschappen:

 • onovertroffen helderheid
 • licht gewicht
 • 25 x sterker dan glas
 • weersbestendig
 • uitstekend verwerkbaar
 • warmte-isolerend

Polyacetaal of kortweg POM is een zeer interessant en veel gebruikt materiaal. POM bezit een glad en slijtvast oppervlak. Door de te verwaarlozen vochtopname is het materiaal maatvast en vrijwel spanningsvrij. POM-LX is een speciale variant van polyacetaal waaraan een percentage polyethyleen werd toegevoegd. Dit resulteert in verhoogde glij-eigenschappen en een nog lagere wrijvingscoëfficient.

Eigenschappen:

 • hoge mechanische sterkte
 • grote veerkracht
 • goede kruipweerstand
 • hoge slagvastheid
 • goede maatvastheid
 • goede glij-eigenschappen en slijtageweerstand
 • uitstekend verspaanbaar
 • fysiologisch inert

POM is verkrijgbaar in de volgende vormen, maten en kleuren

 • Staven Ø10 - Ø500
 • Plaatdikte 2 - 200mm (overige op aanvraag)
 • Kleuren - Naturel (wit), zwart, blauw, ...

De volgende certificaten zijn beschikbaar

 • FDA
 • 2.1

Polypropyleen kenmerkt zich door een hoge slagvastheid en een hoog temperatuursbereik. Deze eigenschappen, gecombineerd met de uitzonderlijke chemische resistentie, maakt dat PP massaal gebruikt wordt in de chemische industrie.

PPE of polyphenyleenoxide is een materiaal met een laag soortelijk gewicht, geringe vochtopname, goede schokvastheid en goede chemische bestendigheid.

PPE heeft een gebuiks -temperatuur van -50°C tot +150°C. Dit materiaal wordt vooral gebruikt in elektronische en elektrische onderdelen van computers, kantoormachines, pomponderdelen, ...

Door hun uitstekende chemische bestendigheid, goede maatvastheid en uitgestrekte gebruikstemperatuur leggen polyphenyleen sulfiden een brug tussen de semi-kristallijne engineering kunststoffen en de semi-kristallijne high performance kunststoffen. De continu toelaatbare gebruikstemperatuur van deze materialen bedraagt 220 °C met de mogelijkheid tot kortstondige temperatuurpieken van 260 °C. Polyphenyleen sulfiden zijn van nature uit vlamdovend, hebben een goede weerstand tegen UV en energierijke straling en mogen rechtstreeks in contact komen met levensmiddelen. Verder zijn het uitstekende elektrische en thermische isolatoren. Door hun lage vochtopname hebben deze materialen een goede hydrolyse- en matige stoombestendigheid die hen tevens inzetbaar maakt voor sterilisatiedoeleinden. Daarbij zijn het uitermate harde materialen. Toevoeging van smeerstoffen maakt ze uitstekend geschikt voor zelfsmerende glijtoepassingen.

Eigenschappen:

 • zeer hoge max. toelaatbare gebruikstemperatuur (220°C continu, 260°C kortstondig)
 • hoge mechanische sterkte, stijfheid en kruipvastheid
 • goede glijeigenschappen
 • uitstekende chemische- en hydrolysebestendigheid
 • zeer hoge maatvastheid
 • goede elektrisch isolerende eigenschappen
 • intrinsieke vlamdovendheid
 • uitstekende weerstand tegen energieke straling

Belangrijkste kenmerken:

Hoge maximaal toelaatbare servicetemperatuur in lucht [180 °C continu]

Goede chemische en excellente hydrolyseresistentie [geschikt voor herhaaldelijke stoomsterilisatie]

Hoge stijfheid over een ruim temperatuurbereik

Zeer hoge impactsterkte

Fysiologisch inert [geschikt voor contact met voedsel]

Hoge dimensionele stabiliteit

Zeer goede resistentie tegen straling van hoge energie [gamma- en röntgenstralen]

Goede elektrische isolerende en di-elektrische eigenschappen

PPSU wordt meer en meer gebruikt voor het maken van sterilisatietrays, handvaten voor tandheelkundige en chirurgische instrumenten, en in vloeistofbehandelingskoppelingen en montagetoepassingen. PPSU, dat een zeer hoge deflectietemperatuur onder lading vertoont [205 °C volgens ISO 75 / Methode A], is geschikt voor gebruik in elektronisch assemblagemateriaal en toestellen die bestand moeten zijn tegen soldeertemperaturen.

PPSU, voor Life Science Toepassingen - zwart, rood, geel, grijs, bruin, blauw, groen, roestbruin, oranje.

Binnen zijn portfolio van Life Science Grade Engineering Plastic Products - specifiek ontwikkeld voor toepassingen in de medische, farmaceutische en biotechnologie-industrieën - biocompatibele technische plastic stockvormen voor bewerking [verschillende kleuren] met gecertifieerde USP-klasse VI en/of ISO 10993 compliance"

PSU Polysulfon "PSU is een gelig, doorzichtig [niet-optische kwaliteit] amorf thermoplastisch materiaal, dat een combinatie van excellente mechanische, thermische en elektrische eigenschappen biedt.

Het vervangt vaak polycarbonaat wanneer hogere temperatuurresistentie, verbeterde chemische resistentie of autoclavabiliteit vereist zijn.

Belangrijkste kenmerken:

Hoge maximale toelaatbare servicetemperatuur in lucht [150 °C continu]

Goede hydrolyseresistentie [geschikt voor herhaaldelijke stoomsterilisatie]

Hoge sterkte en stijfheid over een ruim temperatuurbereik

Goede dimensionele stabiliteit

Fysiologisch inert [geschikt voor contact met voedsel volgens de FDA-regulaties]

Zeer goede resistentie tegen straling van hoge energie [gamma- en röntgenstralen]

Goede elektrische isolerende en di-elektrische eigenschappen

PSU wordt algemeen gebruikt in voedselverwerkingsmateriaal (melkmachines, pompen, kleppen, filtratieplaten, warmtewisselaars), voor analytische instrumenten en alle soorten componenten die onderworpen zijn aan herhaaldelijke schoonmaak en sterilisatie.

Goedgekeurd door de FDA voor plastic materialen en artikelen bedoeld om in contact te komen met voedsel.

"

Hoge weerstand tegen schokken, licht en lage prijs, warm vormbaar, goede balans van stijfheid, taaiheid en hittebestendigheid, goede chemische bestendigheid. Voedingsgeschikt en recyclebaar.

Polystyreen is van nature een helder materiaal dat zeer goed warm vervormbaar is. Het kan tot een bepaalde dikte makkelijk gesneden worden en kan goed gestansdworden. PS is voedingsgeschikt en niet UV-gestabiliseerd. Het materiaal leent zich uitstekend tot de realisatie van displays, didactisch materiaal, decoratieve en anti-reflecterende beglazingen, ...

Polysulfonen zijn geelachtige, translucente high performance kunststoffen met een matige stoomsteriliseerbaarheid en een relatief goede chemische bestendigheid. De continu toelaatbare gebruikstemperatuur van deze materialen bedraagt 150 °C met de mogelijkheid tot kortstondige temperatuurpieken van 180 °C.

Polysulfonen zijn van nature uit vlamvertragend, hebben een hoge ionische zuiverheid en komen in aanmerking voor rechtstreeks contact met levensmiddelen. Verder hebben deze materialen goede elektrisch en thermisch isolerende eigenschappen en zijn bestand tegen microgolf-, X- en gammastraling.

PTFE of Teflon is een kunststof met een uitzonderlijke chemische resistentie en een extreem hoge temperatuursbestendigheid (tot 260°C). Daarnaast heeft Teflon een zeer lage wrijvingscoëfficiënt, is het onbrandbaar en anti-klevend.

Polyurethaan of PUR heeft vele verschijningsvormen. Zo is PUR beschikbaar in een soepele, veerkrachtige uitvoering, maar ook in een onbuigbare, harde vorm. Massief PUR munt uit door zijn extreem hoge scheurweerstand. De soepelere types zijn bijzonder schokvast. Ze worden bijgevolg vaak gebruikt als stootblok of als buffer.

Hard PVC
Hard PVC is een sterk en vormvast materiaal dat over uitstekende chemische- en elektrische eigenschappen beschikt. PVC kan ingezet worden bij temperaturen van 0 tot 60°C. Om deze redenen wordt hard PVC veelvuldig gebruikt in alle takken van de industrie.

PVC-C
Dit type PVC is nagechloreerd en heeft naast de eigenschappen van PVC, een gebruiks -temperatuur tot +95°C en een uitstekende chemische bestendigheid.

Hoogslagvast PVC
Door een speciale toevoeging, wordt het materiaal extra slagvast gemaakt en bovendien UV-bestendig. Tevens is hoogslagvast PVC bestand tegen lage temperaturen tot -30°C.

Zacht PVC
Zacht PVC stroken bieden tal van voordelen. Warmte isolatie is er daar slechts één van. Zacht PVC stroken zijn ook geluidsisolerend en bieden een bescherming tegen stof, vuil, insecten, ... Bovendien verhogen zij, omwille van hun perfecte transparantie , de veiligheid bij iedere passage.

Hoge chemische resistentie (zuren, schokken, slechte weersomstandigheden). Goed bewerkbaar, thermisch vormbare, drukbaar, lasbaar, stijf en sterk materiaal. Goede elektrische eigenschappen in vele toepassingen.

SCHUIM PVC (Forex): Licht en weersbestendigheid, schokbestendig , UV-en vuurvast. Goede thermische isolatie, gemakkelijk om te verwerken en verlijmen (displays).

PVDF is een hoogkristallijn onversterkt, ongevuld fluorpolymeer dat goede mechanische, thermische en elektrische eigenschappen combineert met een uitstekende chemische bestendigheid. Hierdoor is PVDF een veelzijdig constructiemateriaal dat zich bijzonder leent tot de productie van onderdelen voor de petrochemische, de metallurgische, de farmaceutische, de voedings-, de papier, de textiel- en de nucleaire industrie.

Eigenschappen:

 • hoge gebruikstemperatuur (tot 150°C continu)
 • hoge mechanische sterkte en kruipvastheid
 • uitstekend chemisch en hydrolysebestendig
 • hoge taaiheid
 • goede glijeigenschappen
 • hoge maatvastheid
 • fysiologisch inert
 • goede elektrisch isolerende eigenschappen
 • uitzonderlijke UV- en weerbestendigheid
 • vlamdovend
 • bestendig tegen energierijke straling

PVDF flex onderscheidt zich van het standaard PVDF door zijn eenvoudigere vervormbaarheid, zowel koud als warm. Dit levert bij complexere constructies aanzienlijke besparingen op de constructietijd op. De gebruikstemperatuur van PVDF flex is beperkt tot 120°C. Daarnaast komt zijn chemische bestendigheid niet volledig overeen met deze van standaard PVDF. PVDF flex laat toe om zelfdragende constructies te maken.

Voor lining van stalen of GVK constructies is PVDF flex aan de achterzijde standaard voorzien van een synthetische mat. Deze mat laat een uitzonderlijk goede verlijming toe. In het geval van een mechanische bevestiging is PVDF flex beschikbaar in foliemateriaal zonder mat. Voor andere PVDF flex artikelen kan u steeds onze catalogus raadplegen.

Toepassingsdomeinen:

 • lining van reactoren, tanks, chemische containers, …
 • cellulose en papier industrie
 • halfgeleider industrie

Eigenschappen:

 • gebruikstemperatuur: -30 °C tot 120 °C
 • uitstekende weerstand tegen veroudering
 • goede chemische bestendigheid (tot pH 11)
 • excellente hydrolysebestendigheid
 • goede mechanische eigenschappen (taai, goede slagvastheid)
 • goede glijeigenschappen (lage wrijvingscoëfficiënt, goede weerstand tegen slijtage)
 • goede elektrisch isolerende eigenschappen
 • goede UV- en weerbestendigheid
 • goede bestendigheid tegen energierijke straling (b en g)
 • vlamdovend
 • constructief: goed lasbaar en warm vervormbaar (ook met mat)

In de kern van Sustaglide gietnylon wordt een thermoplastisch glij-additief toegevoegd zodat het materiaal volledig zelfsmerend wordt.

POLYKETON (PK) is voor het eerst beschikbaar onder de vorm van halffabricaat. Onze leverancier Röchling, is de eerste fabrikant die deze materialen onder de vorm van platen en staven kan aanbieden.

Deze vrij recente ontwikkeling van een uitzonderlijk materiaal, combineert een uniek profiel qua eigenschappen, die in geen enkel ander polymeer in deze vorm terug te vinden is. (cfr. PA – POM – PETP – Polyolefinen)!

De platen en staven worden aangeboden onder de naam SUSTAKON®.

Nieuwe ontwerpmogelijkheden:
Dankzij z’n chemische structuur, biedt SUSTAKON® een unieke combinatie van mechanische, tribologische en chemische eigenschappen. Dit nieuwe multifunctioneel materiaal geeft ontwerpingenieurs nieuwe opties bij het ontwikkelen van componenten voor installaties en machines, en dit in een hele reeks van toepassingen waaraan de meest uiteenlopende eisen gesteld worden.

Eigenschappen:

 • Voortreffelijke mechanische eigenschappen
 • Uitstekend weerstand- en herstellingsvermogen in combinatie met lage kruip (ook bij hoge rek), ideaal voor onderdelen met dynamische en continue wisselende belasting, zoals bv. tandwielen en lagers)
 • Zeer slijtvast :mechanische eigenschappen idem PA12, maar wel aan hogere temperaturen (bv. 40°C hoger smeltpunt)
 • Zeer vorm- en maatvast
 • Hoge stijfheid
 • Zeer hoge absorptie van geluid- en trillingen
 • Lage vochtopname (0,4 %)
 • Buitengewone tribologische eigenschappen
 • Excellente wrijvings- én slijtage eigenschappen → zelfs met een tegenlooppartij uit hetzelfde materiaal geeft dit uitermate geringe slijtage! Normaal is dit bij alle andere kunststoffen oorzaak van belangrijke problemen.

Chemische eigenschappen:
Uitstekend bestendig tegen agressieve chemicaliën, logen, smeermiddelen, oliën, vetten en zwakke zuren.

Toepassingsgebieden

SUSTAKON® is ideaal voor:

Tandwielen, glijlagers, kabel- en kettinggeleiders, rolwielen, afdichtingen, pomponderdelen, kleppen, …

Toepassingen als allerlei onderdelen in de chemische en mechanische nijverheid, de olie- en gasindustrie, offshore applicaties, scheepsbouw, voertuigbouw, …

Leveringsprogramma

Platen:

 • Dikte: van 12 tot 50 mm
 • Breedte: 620 mm
 • Lengte: 3000 m
 • Volstaven tot diameter 180 mm (Lengte 3 meter)
 • Holstaven tot buitendiameter 350 mm
 • Andere afmetingen op aanvraag
 • Kleur naturel
 • SUSTAKON® + 30% glasvezel op aanvraag

SUSTARIN® C MDT - metaaldetecteerbare acetal voor de food & verpakkingsindustrie.

Ten slotte is een technische kunststof is beschikbaar die alle van de fysische eigenschappen van acetal biedt, kan worden waargenomen door metaaldetectoren en het beste van alles is het FDA compliant.

SUSTARIN® C MDT is een oplossing voor veel voedselverwerking en verpakkingen. De meeste van de voedselproducten die we dagelijks consumeren in contact komen met verschillende machines tijdens de productie- en verpakkingsprocessen. Als slechts een klein deel of onderdeel van een van die machines vindt zijn weg in het voedsel kunnen er ernstige gezondheidsrisico's.

SUSTARIN® C MDT heeft speciale additieven die het mogelijk maken om te worden opgespoord door standaard metaaldetectors en verwijderd voordat het veroorzaken van verdere besmetting. Kwaliteitsborging ingenieurs bij enkele van de grootste voedselverwerkende fabrikanten in het land hebben al dit product getest en vond het zeer effectief zijn.

De belangrijke mechanische, thermische en chemische weerstand eigenschappen onveranderd in vergelijking met standaard acetaal. Deze technische kunststof is gemakkelijk machinaal en heeft een uitstekende dimensionele stabiliteit voor nauwe tolerantie onderdelen. SUSTARIN® C MDT voldoet aan de FDA-voorschriften met betrekking tot direct contact met voedsel en wordt aangeboden in staafjes van 1/4" tot 8" diameter en vellen van 3/8" tot 4" dik in een schitterende blauwe kleur.

Trespa is een merk van hogedruklaminaat (HPL). HPL is een duurzaam, veelzijdig en decoratief materiaal dat wordt gemaakt door lagen met hars geïmpregneerd kraftpapier onder hoge hitte en druk te combineren.

Trespa-platen bieden diverse voordelen:

Duurzaamheid: Trespa-platen zijn zeer duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, UV-straling, schokken, krassen en graffiti. Ze zijn bestand tegen zware omgevingsomstandigheden en behouden hun uiterlijk gedurende een lange periode.

Weinig onderhoud: Het niet-poreuze oppervlak van Trespa-platen maakt ze eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Ze hoeven niet geschilderd, gebeitst of verzegeld te worden, waardoor er minder regelmatig onderhoud nodig is.

Ontwerpopties: Trespa-platen zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, afwerkingen en texturen. Hierdoor kunnen architecten en ontwerpers visueel aantrekkelijke gevels en binnenruimtes met diverse esthetische opties creëren. (standaard kleuren zijn, bruin, wit, blauw, rood, ...)

Duurzaamheid: Trespa zet zich in voor duurzaamheid en biedt platen met duurzame eigenschappen. Deze platen kunnen gerecycled materiaal bevatten en zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid op de lange termijn, zodat vervanging tot een minimum beperkt blijft.

Brandwerendheid: Trespa-platen worden vervaardigd om aan strenge brandveiligheidsvoorschriften te voldoen. Ze hebben goede brandwerende eigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar brandbeveiliging een kritische vereiste is.

Enkele voorbeelden van toepassingen zijn : meubels voor, cleanrooms, ziekenhuizen, zwembaden, gevel afwerking,..

Trespa kan bij Europlex op maat bewerkt worden volgens de gewenste toepassing.

PE-Ultra High Molecular Weight (PE-UHMW) is het type polyethyleen met het hoogste moleculaire gewicht. Daardoor bezit PE-UHMW uitstekende waarden met betrekking tot de slijtbestendigheid en de glijeigenschappen. Net als PE-HMW wordt PE-UHMW gekenmerkt door een uitzonderlijke taaiheid en vormbestendigheid zelfs bij zeer lage temperaturen. PE-UHMW is speciaal bedoeld voor machineonderdelen en constructie-elementen die door hoge wrijvingsslijtage, hoge slagenergie en agressieve media te maken hebben met sterke mechanische en corrosieve belastingen.

Algemene toepassingen:

 • Chemisch industrie & apparatenbouw
 • Opslag & transporttanks
 • Stortkokers & Wortelbescherming
 • Beitsbaden & etsinstallaties
 • Afzuiginstallaties & leidingsystemen
 • Behuizingen & apparaatonderdelen

UHMW-PE TIVAR® hoogmoleculair gewicht polyethyleen kunststoffen kenmerken zich door:

 • zeer lage wrijvingscoëfficiënten om aankleven te voorkomen
 • geen vochtopname, ook geen wateropname; deze kunststof zwelt dus niet in vochtige atmosfeer
 • chemische bestendigheid tegenover agressieve producten
 • zeer hoge impactbestendigheid; het materiaal versplintert niet
 • hoogste slijtvastheid
 • uitstekende temperatuurbestendigheid; van – 180°C tot 100°C
 • porositeit nihil, FDA goedgekeurd
 • zelfsmerend
 • recycleerbaar